Jurjen Kingma

Jurjen Kingma is 4 maanden in Indonesië geweest om zich als vrijwilliger in te zetten. Hij heeft gedurende zijn vrijwilligerswerk veel kunnen betekenen voor de weeshuizen van KINDweesKIND.

Daarnaast is Jurjen het gebied, rondom de weeshuizen die we al van hulp voorzien, in kaart gaan brengen. In overleg met de stichting heeft Jurjen niet alleen directe hulp geboden aan weeskinderen, maar ook onderzoek gedaan. Onderzoek of er nog andere weeshuizen in Surabaya zijn die onze hulp kunnen gebruiken.  Jurjen heeft met 5 nieuwe weeshuizen contact weten te leggen. In verband met de cultuurverschillen is het voor Jurjen een uitdaging geweest om goede contacten te leggen bij de begeleiders van deze weeshuizen.

Jurjen: “Om met weeshuizen in contact te komen is het gebruikelijk dat aan elk weeshuis een welkomst cadeau wordt gegeven. Voordat je vragen kunt stellen over het weeshuis en haar weeskinderen is zo’n welkomstcadeau van essentieel belang bij het opbouwen van een goede relatie anders word je als helper niet geaccepteerd. Dit welkomst cadeau bestond uit rijst, mie of water.”

Door het in kaart brengen van 5 nieuwe weeshuizen zijn wij als stichting in staat om naast de bestaande weeshuizen een steeds groter gebied in Surabaya van hulp te voorzien!

Weeshuizen die wij al jarenlang structureel steun bieden zijn:
Yayasan Kartini
Samaria
Matehari Terbit

De volgende weeshuizen kunnen wij aan ons netwerk toevoegen door het onderzoek dat Jurjen in Surabaya heeft gedaan:
Yayasan al Ichlas
Yayasan Muslim
Kasih Agepe

In 4 maanden tijd heeft Jurjen de volgende projecten op zich genomen. De hulp die wij bieden is altijd gebaseerd op de vier peilers, namelijk: onderdak, gezondheid, onderwijs en welzijn.

Yayasan Kartini
In dit weeshuis waren veel kapotte muren en plafonds. Er zijn twee kamers opnieuw gestuukt en op verschillende plekken in het weeshuis zijn oude plafonds vervangen.

Samaria
Het weeshuis dat volgens Jurjen de meeste zorg nodig had was Samaria. Hier leven 72 weekinderen  in een huis dat in Nederland door kan als eengezinswoning. In dit weeshuis sliepen veel kinderen op de grond of op slechte matrassen. Er zijn 20 nieuwe matrassen geschonken.

Yayasan Al Ichlas
In Al Ichlas heeft Jurjen elke maandag en donderdag een sport en spel activiteit georganiseerd. Naast de lessen, zijn sportbenodigdheden geschonken zoals voetballen, basketballen, badminton rackets, touwspringtouw en na elke sportmiddag een flesje water.

Yayasan Muslim
Yayasan Muslim is een weeshuis die haar zaken goed voor elkaar heeft. Tot tweemaal toe is Jurjen hier geweest om te onderzoeken of zij hulp nodig hadden. Dit was niet het geval. Om die reden heeft Jurjen bij dit weeshuis sport en spel activiteiten gedaan.

Kasih Agepe
In dit weeshuis was de situatie schrijnend. Een weeshuis met te veel kinderen op een kleine plek. Hier leek het erop dat er kinderarbeid plaats vond. Daarnaast liet de gezondheid van veel kinderen te wensen over. Hier is het eerste contact door Jurjen gelegd. Ruwert en Hester, de vrijwilligers die na Jurjen daar zijn, gaan de relatie verder uitbouwen en op basis van die relatie hulp bieden.

KINDweesKIND gaat na terugkomst altijd in gesprek met de vrijwilligers die zich zo hard hebben ingezet en stellen altijd een aantal vragen. De vragen en antwoorden van Jurjen willen we graag met jullie delen.

Kun je een hoogtepunt en/of dieptepunt benoemen die je tijdens je stage hebt meegemaakt?
Dieptepunt: “Het afzien van een jongen die zijn been had gebroken en er was geen geld voor het ziekenhuis. Hij kreeg thuis op bed een alternatieve behandeling. Het liet me inzien dat je met geld wel degelijk geluk kan kopen. Ik zal dit nooit meer vergeten.”

Wat heeft deze stage met jouw als mens gedaan?
“De stage heeft mij laten zien dat het normaal is om vrolijk te zijn en het beste overal uit te halen. Dit heb ik zo ervaren omdat de weeskinderen eigenlijk met alles al blij zijn. Al hebben sommige kinderen niets, ze hebben nog zo ontzettend veel lol in het leven. Als we dit in Nederland allemaal zouden doen dan zou het een stuk gezelliger zijn.”

 

Translate »
Doneer nu »