Lysbeth Munniksma neemt lied op voor KINDweesKIND

door jan 7, 2013Nieuws0 Reacties

Ze heeft nog niet eerder een van haar liedjes opgenomen. “Mijn moeder roept al van: wanneer ga je dat nou eens doen? Nou, nu dus!” Voor Stichting KINDweesKIND duikt Lysbeth Munniksma de studio in.

‘Child, be child’ heet het lied dat Lysbeth Munniksma schreef voor Stichting KINDweesKIND, die de opbrengst van de cd krijgt. De tekst ontstond nadat de twintigjarige zangeres/gitarist uit Leeuwarden door Yudi Hoekstra benaderd was om een liedje te schrijven. Ze spraken af dat ze erover na zou denken, maar eenmaal thuis kreeg ze ineens een vlaag inspiratie. “Bijna in één keer was het lied af.”

Blijf kind
“Bij het schrijven hield ik vrij weinig rekening met wat de stichting wil”, bekent Lysbeth. Door de naam van de stichting liet ze zich leiden naar haar eigen interpretatie: kind blijf kind. En haar eigen jeugd, want: “Misschien ben ik zelf wel te vroeg volwassen geworden.”

Dat is waar haar lied, een popliedje in de stijl van haar inspiratiebron Ingrid Michaelson, in de kern over gaat: “Blijf kind in het verwezenlijken van je dromen!” Zoals zijzelf – uiteindelijk – ook deed.

Zelf muziek maken
Na haar eindexamen op het VMBO in Koudum studeerde Lysbeth aanvankelijk MBO Sound Design bij D’Drive (Friesland College). “Hier leer je voor studiotechniek: het maken van opnames, filmmuziek en reclametunes.” Eigenlijk, diep in haar hart wilde Lysbeth, die toen al een paar jaar gitaar speelde, zelf muziek maken. Ze koos echter de veilige optie van werken achter de schermen.

Maar de theorie van studiotechniek bleek pittig en Lysbeth werd getrokken door haar passie zich muzikaal te uiten. “Tijdens de opleiding ben ik meer gaan zingen”. En met studenten van de opleiding MBO Artiest Muziek deed ze een project. Al gauw stapte de expressieve blondine over en haalde hier haar diploma.
Nu loopt ze als onderwijsassistent stage op haar oude opleiding, waar Yudi inmiddels als docent werkt. Die zag een filmpje van haar, herkende Lysbeth’s talent en zag mogelijkheden voor een samenwerking.

Hammondorgel
In februari beginnen de opnames in Studio Hit Fabryk in Gytsjerk, door eigenaar Siep Dijkstra kosteloos aan de stichting ter beschikking gesteld. Lysbeth ziet het al helemaal voor zich: twee gitaren, een basgitaar, drums, misschien een hammondorgel, en twee achtergrondzangeressen of wie weet zelfs een koor. Die háár liedje spelen in de studio.

Lysbeth: “Zoveel jaar geleden durfde ik nog niet op te treden, ik heb nu al enkele keren op een podium gestaan, zoals bij Crystallic en op het Zaailand. En nu… Blijf kind en volg je dromen.”

Translate »
Doneer nu »