“Elke dag een ijskoude douche is wennen”

door mei 13, 2013Nieuws0 Reacties

Domien Hettinga, student aan het CIOS te Heerenveen (Friesland College), is sinds begin maart weer terug in koud Nederland vanuit warm Indonesië. In miljoenenstad Surabaya op het eiland Java liep hij stage in onder meer weeshuis Yayasan Kartini. Dit weeshuis wordt gesteund door stichting KINDweesKIND. Met behulp van de stichting kon hij zijn stage realiseren, waarbij hij heeft meegeholpen in het weeshuis aan de doelstellingen van de stichting te werken. Hieronder volgt het verslag dat hij schreef over zijn stage.

Dankzij de stichting KINDweesKIND heb ik een ontzettend mooie stage kunnen volgen in Indonesië, Java, Surabaya. De stichting KINDweesKIND sponsort een kinderweeshuis in Surabaya. Elk jaar vertrekken er leerlingen van het Friesland Collega naar dat weeshuis, en dit jaar was ik de gelukkige.
Voor ik vertrok naar Indonesië heb ik een aantal activiteiten en projecten georganiseerd om geld op te halen voor de projecten in het weeshuis. Ik had in totaal een aardig bedrag opgehaald waarmee ik de stichting en vervolgens het weeshuis heb kunnen helpen.

Uitdagend
Mijn avontuur is 31 oktober 2012 begonnen en op 3 maart 2013 stonden veel mensen mij alweer op te wachten op Schiphol. Toen ik aankwam in Surabaya waren dit de eerste dingen die in me opkwamen: druk, heet, armoedig, moslim en uitdagend!

Firman is een goed Engels sprekende jongen van het weeshuis in Surabaya. Hij pikte mij op vanaf het vliegveld en heeft mij ook verder tijdens mijn stage geholpen. Met vragen kon ik altijd bij hem terecht. Zelf verbleef ik niet in het weeshuis, maar in het huis van Buharto, de leidster van het weeshuis. Een goede vrouw, en ze woont ook in een goed huis in vergelijking met wat ik daar allemaal wel niet heb gezien.

Erg duidelijk te zien in Indonesië is het verschil tussen rijk en arm; huizen met zwembaden of het hebben van helemaal geen huis, je ziet het er allemaal. Dit vond ik erg indrukwekkend, en het is dan ook zeker goed voor de ervaring. En natuurlijk heb ik nog veel meer gezien.

Verschillende projecten
Wat betreft mijn stage. Ik zit op het CIOS Heerenveen, en vanuit school heb ik verschillende opdrachten en projecten moeten doen. Zo heb ik vijf dagen in de week lessen gegeven op een basisschool en een middelbare school. Hiervan heb ik veel geleerd, ik moest creatief nadenken, want materialen hebben ze bijna niet.

“Vanuit de stichting had ik ook verschillende projecten mee gekregen die vooral plaatsvonden in het weeshuis. Elk jaar worden er klusjes verricht in het weeshuis, zo hebben ze bijvoorbeeld vorig jaar de badkamer gerenoveerd. Dit jaar was het aan mij de taak om de keuken te renoveren, samen met lokale timmerlui. Daarnaast waren er nog een aantal noodzakelijke klusjes en hebben we een aantal nieuwe spullen gekocht voor de personen in het weeshuis. Nieuwe krukken, een matras, en nieuwe schoenen.”

Activiteiten
Naast deze projecten in het weeshuis heb ik ook nog verschillende activiteiten gedaan met de kinderen die verblijven in het weeshuis. Soms ging ik na schooltijd naar de kinderen toe om te gaan voetballen en (meestal) badmintonnen.

Daarnaast heb ik nog andere weeshuizen bezocht om de kijken hoe zij er aan toe zijn. Stel dat zij veel meer hulp kunnen gebruiken dan weeshuis Yayasan Kartini, dan zouden dat misschien goede projecten kunnen zijn voor de volgende leerlingen die naar Surabaya gaan.

Wennen
Waar ik aan het begin nog wel een beetje aan moest wennen was het geloof van de moslims en de totale cultuurverschillen. Maar na een tijdje wen je er wel aan. Aan bijvoorbeeld elke dag een ijskoude douche of dat je de meiden bijna tot helemaal niet mag helpen bij het turnen. Wel vond ik het erg interessant om deze cultuur te leren kennen, en ook om alles te weten te komen over de islam. Ik ben ervan overtuigd, dat als je een goed en sterk gelovig moslim bent, dat je dan een goed persoon bent.

Naast een vakantie op Bali aan het eind van mijn bezoek aan het eilandenrijk ben ik op nog veel meer plekken geweest in Indonesië. Vooral de ouders van de leerlingen waren vaak ontzettend nieuwsgierig naar mij en nodigden me vervolgens uit om een weekend iets met hen te gaan doen. De mensen waren altijd erg enthousiast en hebben mij veel van Surabaya en omstreken laten zien.

Als ik ooit nog eens de kans krijg om kinderen in ontwikkelingslanden te helpen, of om een stage in het buitenland te gaan volgen dan zal ik zeker actie ondernemen. Een reis als deze doet ontzettend veel met je, in positieve zin. Het is erg leerzaam om er achter te komen hoe de mensen leven aan de andere kant van de wereld. Ook is mijn Engels er flink op vooruit gegaan, evenals mijn zelfvertrouwen, een positief zelfbeeld, het is allemaal gegroeid.

Domien Hettinga

Translate »
Doneer nu »